torstai 18. maaliskuuta 2010

Soda streamista ja muustakin..



Elikkäs. Ne, jotka on lukenut ruokapäiväkirjaani on varmasti huomannut, että siellä vähän väliä vilkkuu SODA STREAM - limppari.. :) Sain syntymäpäivälahjaksi vuoden alussa tuon kyseisen masiinan ja ajattelin nyt höpötellä vähän siitä. Olen tosiaan pari vuotta jo himoinnut tuota laitetta, sillä kaikki erilaiset vissyt ja novellet ovat mun lempparijuomia! Rakastan soodavettä, jossa on himpun verran jotain makua. Novelle Citronelle on ollut aina suosikkini! Tietenkin tulee halvemmaksi tehdä itse soodavettä ja makeuttaa sitä haluamallaan tavalla kuin ostaa sitä kaupasta. Onneksi perheeni oli niin fiksu, että ostivat masiinan minulle. Itse en kuitenkaan olisi raaskinut. :)
Homman nimihän on se, että ensin tehdään tavallisesta hanavedestä porevettä ja sen jälkeen tämä porevesi maustetaan (tai juodaan sellaisenaan). Ostin ensitöikseni normaalia sitruunamehua (sellaisessa keltaisessa pienessä purnukassa) ja kokeilin sekoittaa sitä poreveteen. Aaah. Omaa Novelle Citronellea! :P Sitä aikani lipiteltyäni uskaltauduin ostamaan kaupasta sellaista OIKEAA soda stream - makutiivistettä. Ostin verigreipin ja appelsiinin makuista. :) Tiedän, että näissä makutiivisteissä on REILUSTI enemmän sokeria ja energiaa kuin pelkässä sitruunamehussa, mutta salaisuuteni on se, että laitan porejuomaani AINOASTAAN pienen tilkan sitä makutiivistettä. En siis läheskään niin paljoa kuin tuossa limpparin ohjeessa sanotaan! Se olisi muutenkin liian makeaa omaan makuuni! Tykkään muutenkin aina laimennella mehuja, koska jotenkin tykkään enemmän sellaisesta laimeasta juomasta kuin hirveän makeasta. :) Laitan siis yli puolet vähemmän sitä tiivistettä kuin mitä ohjeiden mukaan pitäisi laittaa. Hyvää limpparia se silti on! Ei vaan niin makeaa eikä epäterveelistä.

100ml valmista juomaa OHJEEN MUKAAN VALMISTETTUNA sisältää 15kcal (tuopillinen n. 75kcal)
Ja jos minä laitan tuosta yli puolet vähemmän tiivistettä, niin säästöversiossani on kaloreita per 100ml (= 1dl) 5-7kcal. :) Kyllä mä jo laskisin tämän light-limppariksi. Tuopillisessa on siis n. 25-35kcal.

Mitä mieltä te muut olette tästä limpparihommasta? Oletteko itse soda streamin onnellisia omistajia? :)



Nyt vielä eiliset syödyt tänne (huomio huomio kaikki kiloklubin pallurat vihreinä!)
Aamupala: ruisleipä (oivariini, kinkkuleikkele, juustosiivu), jogurtti, omena
Lounas: tonnikalaleipä puolikkaalla munalla, omena
Välipala: kaksi kourallista perunalastuja, banaani
Välipala: ruisleipä (päällä samat), klementiini, jogurtti
Iltaruoka: kanasuikaleita, vihannessekoitusta, bran flakes + rasvaton maito
___________________________________________
yht. 1300kcal

Peruskulutus 2000kcal + liikunnat (reippailua ja venyttelyä) 300kcal = 2300kcal

1300-2300= -1000kcal vajetta

Hyvä vaje, vaikka laiska olinkin. :P

5 kommenttia:

  1. Tiedätkö, onko tuo Soda Stream-limppari kuinka hapanta? Mä itse välttelen limppareita jo sen takia, että ne on happamia ja tosi huonoja hampaille. Myös maustetut kivennäisvedet on kuulemma tosi happamia, joten nykyään juon niitäkin tosi harvoin. Muuten kyllä tykkäisin vissystä. :)

    VastaaPoista
  2. Tuosta happamuudesta en kyllä osaa sanoa mitään..
    Toisaalta soda streamin avulla voi SÄÄDELLÄ poreiden määrää, joten jos ei halua niin hapokasta vettä, niin vettä voi hapottaa vain vähän.. Itse en tykkää isoista poreista, vaan pienikin määrä poreita riittää.
    Tietysti hapokkaat juomat on hampaille huonoksi jos överiksi menee, mutta hammaslääkäri ei ainakaan vielä ole maininnut mitään asiasta, vaikka olen tässä tämän vuoden aikana käynyt lekurissa kaksikin kertaa.. saa nyt sitten nähdä.. Voihan se riippua myös hammaslaadusta. Itselläni on todella vahva kiille, kun taas poikaystävä on saanut paljon palautetta hammaslääkärissä hapokkaiden juomien juomisesta, vaikka hän ei hapokkaita juomia edes todellakaan paljoa juo.. :o

    VastaaPoista
  3. Heippa!
    Löysin tänään blogisi ja lukaisin tässä pikaisesti myös vanhat päivityksesi. Kiva löytää uusi blogi luettavaksi, siitä saa aina vähän uutta potkua omaankin projektiin, joka on itselläni jatkunut syksystä asti. Motivaatio on ollut viime aikoina vähän hukassa, mutta eiköhän se tästä..

    Tähän hapokkuuskeskusteluun otan sen verran osaa, että ymmärtääkseni hiilihappo (=kuplat juomassa) eivät tee juomaa hampaille haitalliseksi, vaan ne lisätyt aineet. Eli normaali maustamaton vissy ei ole sen haitallisempaa, kuin vesi. Heti, jos lisäät siihen jotain kirjaimellisesti hapanta (sitruunaa) tai jotain sokeripitoista, niin siitä hampaat ei tykkää. Normaaleista mehuista appelsiinimehu on yksi pahimmista. No joo, menee vähän paasauksen puolelle tämä kommenttini, sori :oD!

    Nyt lähden suunnittelemaan miten käyttäisin hyväkseni tämän yhtäkkisen lisämotivaation.. lenkille lenkille :o)..

    VastaaPoista
  4. Mullakin on SodaStream. Ostin viime kesänä alennusmyynneistä. Kyllästyin laahaamaan kaupasta kivennäisvettä litratolkulla viikottain. Rahaakin luonnollisesti kivennäisveteen upposi törkeän paljon. Ostin vasta tällä viikolla uuden patruunan siihen, joten paljon on tullut säästettyä sen avulla kivennäisvesilaskuissa. Lorautan aina tuota mainitsemaasi keltaisessa pienessä purkissa olevaa sitruunamehua tilkan lasin joukkoon ja nam kun on hyvää. Itse en ole noita SodaStreamin limsatiivisteitä ostanut, kun kaikki sisältävät makeutusaineita. En osta mitään tuotteita missä on makeutusaineita. Jos olisikin aitoa sokerista cocacola-uutetta niin ostaisin. Cokikseni ostan siis edelleen kaupasta. Cokista tosin ostan todella harvoin, mutta silloin kun teen pizzaa tai tortilloja niin sen kanssa on saatava kunnon cokista iso lasillinen.

    Yksi vinkki tuohon SodaStreamiin: teen välillä omatekoista "limsaa" niin että laitan äitini mehumaijalla tekemää raparperi-vadelma-punainen viinimarjamehua tilkan joukkoon, niin maistuu aivan taivaalliselta.

    VastaaPoista
  5. Viivitys: jaajaa. mä olen aina luullut, että limsoissa ja hapotetuissa juomissa just se hiilihappo syövyttää hampaita.. justjust. no mutta jos näin on asian laita, niin eiköhän nämä soda streamit ole sitten terveemmästä päästä. :) hyvä tietää juu.

    Annika: juu mäkin olen tehnyt äidin tekemästä herukkamehusta limpparia. ja on muuten herkkua! :P muuten mulla ei ole kauheasti väliä onko oikeaa limpparia vai streami-limpparia.. kunhan on porevettä, joka maistuu vähän jollekin. :D

    VastaaPoista